Продължаваме промяната изпрати писмо до ГЕРБ, в което се посочва какво

...
Продължаваме промяната изпрати писмо до ГЕРБ, в което се посочва какво
Коментари Харесай

С писмо ПП разясняват на ГЕРБ какво губи България без антикорупционните закони

" Продължаваме промяната " изпрати писмо до ГЕРБ, в което се показва какво ще загуби България, ако трите антикорупционни закона не бъдат признати в 50-ото Народно заседание.

Подчертава се, че още през октомври предходната година Народното събрание е имало цялостна подготвеност да одобри трите законодателни акта, нужни, с цел да получи страната ни второто заплащане по Плана за възобновяване и резистентност. Продължаващото отсрочване и отвращение за приемане на тези актове слага под риск влизането на 10 милиарда лв. европейски средства в българската стопанска система, забавя икономическия напредък и подобряването на разнообразни сфери от живота на българите, предизвестяват от Политическа партия.

От партията разясняват, че със Закона за отбрана на лицата, подаващи сигнали или обществено оповестяващи информация за нарушения (внесен в 49-ото Народно заседание на 25 септември 2023 година и в 50-ото Народно заседание на 21 юни 2024 г.). се пазят хора, които подават сигнали за корупция.

" Това, което ГЕРБ искаше, беше законът да важи за сигнали по отношение на закононарушения, осъществени след март 2021 година, с цел да не визира времето на ръководство на ГЕРБ. Европейската комисия обаче изрично акцентира, че такива ограничавания са неприемливи. Ето за какво импортираният законопроект дава отбрана и на лица, подаващи сигнали за корупционни практики преди 2021 година ", акцентират от Политическа партия.

Относно Закона за неплатежоспособност на физически лица (внесен в 48-ото Народно заседание на 4 ноември 2022 година, в 49-ото Народно заседание на 13 април 2023 година и в 50-ото Народно заседание на 25 юли 2024 г.) от партията означават, че след години отсрочване, в предходното Народно събрание законопроектът е бил признат на първо четене и работна група от депутати и специалисти е работила над пет месеца по довършването му, само че не се е стигнало до гласоподаване на второ четене. Така България е останала единствената страна в Европейски Съюз без сходен закон.

От Политическа партия означават, че ГЕРБ са провели диалози с колектори и с други участници във финансовите пазари, чиито ползи се засягат от законопроекта. " Време е обаче да осъзнаете действителността - има доста добросъвестни хора в България, които са в неспособност да платят своите заеми и отговорности и имат потребност от втори късмет. Не може български жители до живот да бъдат унизени от колекторски компании, изключително в случай че те действително няма по какъв начин да изплатят своите отговорности ", акцентира се в писмото.

По отношение на Правилата за попълване на състава на Комисията за противопоставяне на корупцията (внесени в 48-ото Народно заседание на 19 октомври 2022 година, в 49-ото Народно заседание на 26 април 2023 година и в 50-ото Народно заседание на 28 юни 2024 г.) от Политическа партия показват, че няма по какъв начин кражбите и корупцията да бъдат спрени, в случай че няма работещ антикорупционен орган с без значение управление, което е транспарантно назначено.

Партията припомня, че към този момент е поискала оставката на настоящия и.ф. ръководител Антон Славчев, който е с изминал мандат, поради неефективната работа на комисията и поради политическата ѝ приложимост.

" Не е обикновено България да има най-вече лица, глобени по световния закон " Магнитски " за корупция, и нито едно лице, наказано за корупция у нас. Предполагаме, че другарски връзки с господин Пеевски и господин Горанов може да ви стопират да придвижим тези правила (които за последните 2 месеца даже не са разпределени на отрасловата комисия в НС), само че второто и последващите заплащания на обща стойност 10 милиарда лв. за българските жители зависят от приемането на тези правила, утвърдени и направени взаимно с Европейската комисия ", написа в писмото.

От Политическа партия упорстват ГЕРБ да ги осведомят дали считат законодателните актове да бъдат признати.

Ако не ги приемем, се блокират средствата за: одобрените за саниране сгради; ново съоръжение в болниците; поправки и нови кабинети в над 100 училища; хеликоптерите за незабавна здравна помощ; бързи влакове за БДЖ; построяването на индустриални паркове; подкрепяне на бизнеса за закупуване на нови машини и доста други нужни на България планове за над 10 милиарда лв., акцентират от Политическа партия.

Те прецизират, че се обръщат първо към ГЕРБ, защото напредването на актовете зависи от ръководителите на водещите комисии и ръководителя на Народното събрание, които са точно от тази партия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР